Τα έξοδα για να διατηρήσεις σπίτι και οι... αλλαγές της Κυβέρνησης

by Κυριάκος Ζαράνης

Τώρα λοιπόν που οι εκλογές πέρασαν, ο λαός ψήφισε και η νέα Κυβέρνηση έρχεται για να μας... σώσει, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε και σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα. Μπορεί στην επικαιρότητα να κυριαρχούν αρκετά σοβαρά θέματα, όπως οι 120 δόσεις, οι σχέσεις με την Τουρκία και ο αντικαπνιστικός νόμος, ωστόσο όλα αυτά έρχονται για να αποσπάσουν την προσοχή μας από πιο σοβαρές υποθέσεις. Και ποιό θέμα θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρό από την ίδια την επιβίωση;

Πως μπορεί να επιβιώσει λοιπόν ένας άνθρωπος στην Ελλάδα; Πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος για απλά στοιχειώδη πράγματα; Άραγε πέρα από αριθμούς και μεταρυθμίσεις, έχει σκεφτεί κανείς κάτι για να μπορέσει να βοηθήσει τους πολίτες; Και πόσα χρήματα άραγε χρειάζεται κάποιος στην Ελλάδα για να μπορέσει να ζήσει μόνος του ή ακόμα και να δημιουργήσει οικογένεια (με την υπογεννητικότητα να αποτελεί μάστιγα πλέον για τη χώρα μας); Πάμε από τα απλά... Ας βγάλουμε τα κομπιουτεράκια και ας καταλάβουμε τι γίνεται.

Ας ξεκινήσουμε με τα χρήματα για το σπίτι. Αν ανήκεις στην πλειονότητα που δεν έχει ακίνητη περιουσία, τότε θα πρέπει να νοικιάσεις κάτι. Όταν λοιπόν θα καταφέρεις να βρεις ένα διαμέρισμα για να μείνεις, θα πρέπει να υπολογίζεις ενοίκιο περίπου στα 300 Ευρώ. Αν μένεις μόνος σου, γιατί αν αποφασίσεις να μην μείνεις σε γκαρσονιέρα και δεν θέλεις να μείνεις σε ισόγειο ή σε κάποια τρώγλη, τότε τα 350 Ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να περιμένεις πως θα ξοδέψεις, ευχαριστώντας βέβαια την AirBnb για αυτό. Υπενθύμιση, σπίτι θα βρεις μετά από τουλάχιστον 6 μήνες αναζήτησης.

Συνεχίζουμε με τα έξοδα του σπιτιού... Για τους λογαριασμούς ρεύματος, θα πρέπει να υπολογίζεις ένα κόστος που θα  αγγίζει τα 40-50 Ευρώ τον μήνα. Βέβαια, ρεύμα δεν θα πληρώνεις κάθε μήνα, απλά θα πρέπει να υπολογίσουμε το μηνιαίο κόστος. Σε αυτά τα χρήματα θα προσθέσουμε και τα 25-30 Ευρώ που θα πληρώσει κάποιος για τηλέφωνο και ίντερνετ. Στάνταρ έξοδα είναι τα κοινόχρηστα, τα οποία «παίζουν» από πολυκατοικία σε πολυκατοικία. Ένα... άκρως φιλικό ποσό για τα μηνιαία κοινόχρηστα είναι τα 20-25 ευρώ (χωρίς να υπολογίζουμε πετρέλαιο!), ενώ η ΕΥΔΑΠ όταν θα σου έρθει, θα σε επιβαρύνει με 15-20 Ευρώ.

Υποθέτωντας ότι έχεις κάνει τα κουμάντα σου και δεν χρειάζεσαι έπιπλα και συσκευές, άρα δεν θα βάλεις δόσεις για να τα αγοράσεις, προχωράμε στα εκτός σπιτιού –απαραίτητα- έξοδα. Αν έχεις αυτοκίνητο, υπολογίζεις περίπου 50-80 Ευρώ για την βενζίνη (ανάλογα και τις μετακινήσεις σου), 30-50 για την ασφάλεια και με προσευχές για να μην σου πάθει τίποτα. Αν δεν έχεις, υπολογίζεις τα 30 Ευρώ τον μήνα που κοστίζει μια μηνιαία κάρτα για τα μέσα μεταφοράς (στην Αθήνα πάντα).

Τα έξοδα όμως δεν τελειώνουν εκεί... Υπάρχει το κινητό τηλέφωνο. Αν έχεις σύνδεση, ελπίζουμε πως την βγάζεις καθαρή με ένα 20ρικο. Αν δεν έχεις, υπολόγισε περίπου 13 Ευρώ τον μήνα, αν είσαι προσεκτικός και... περιεκτικός στις συνομιλίες σου. Τι πόσο βγαίνει άραγε κάθε μήνα για τα απλά και απαραίτητα έξοδα ενός σπιτιού; Λοιπόν 350+50+30+25+20+13... Μέχρι τώρα το ποσό αγγίζει τα 488 Ευρώ, χωρίς να έχουμε βάλει στον λογαριασμό μας τα έξοδα μετακίνησης. Αν έχεις αυτοκίνητο, πρόσθεσε (άκρως φιλικά) 100 Ευρώ, αν όχι 30. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στα πάγια μηνιαία έξοδα μας. Το ποσό; Από 512 Ευρώ μέχρι 588!

Ο βασικός μισθός με βάση τη νομοθεσία είναι 650 Ευρώ μεικτά, κάτι που σημαίνει πως στην τσέπη του πολίτη μπαίνουν 546 Ευρώ! Ο λογαριασμός φαίνεται να βγαίνει οριακά, αν δεν έχεις αυτοκίνητο. Κάπου εκεί όμως έρχονται και τα έξοδα επιβίωσης. Θέλω να πω... Κάθε μέρα κάτι πρέπει να φας βρε αδερφέ. Ένας άνθρωπος με βασικό μισθό, που θέλει να ζήσει σε ένα σπίτι που θα μπορεί να κάτσεις και να μην κάνει σαφάρι για κατσαρίδες (και αυτό αν το βρει και όταν το βρει), μοιάζει καταδικασμένος! Αν έχει αυτοκίνητο κιόλας... δεν το συζητώ!

Τι μέτρα όμως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για να βοηθήσει αυτούς τους πολίτες; Και για να το πάμε ακόμα πιο μακριά, τι εξαγγελίες έκανε και η πρώην Κυβέρνηση στις εκλογές για αυτό το θέμα; Και πως ένα νέο ζευγάρι θα μπορέσει να προχωρήσει και να κάνει οικογένεια; Με τις 2000 που θα δώσει –όταν τις δώσει- ο Μητσοτάκης; Μα, αυτα είναι τα έξοδα για το μαιευτήριο!

Θα μου πεις, όταν μιλάμε για ζευγάρι, θα μπαίνουν δύο μισθοί στο σπίτι. Αλήθεια; Είστε σίγουροι; Την ανεργία την έχετε σκεφτεί; Και ακόμα και αν δουλεύει και το δεύτερο άτομο, είμαστε σίγουροι ότι θα πληρώνονται και οι δύο στην ώρα τους; Θα δουλεύουν και οι δύο οκτάωρο ή μήπως ο ένας θα είναι πεντάωρος; Επίσης, τα έξοδα όταν μιλάμε για δύο άτομα σε ένα σπίτι, γίνονται ακόμα μεγαλύτερα, τόσο στους λογαριασμούς όσο και στα έξοδα διατροφής και μετακίνησης.

Και πάμε πάλι... Πως θα μπορέσει ένας ένας άνθρωπος ή ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί να επιβιώσει; Είναι άραγε κάτι εύκολο; Το βλέπουμε να είναι απλό;

Καλές και χρυσές οι κόντρες για τα τσιγάρα του Πολάκη και για τους ρεβανσισμούς ή μη της  νέας Κυβέρνησης. Χρυσό επίσης και το Ελληνικό που ως επένδυση προχωράει, ωστόσο έχουμε ξεχάσει και πάλι να ασχοληθούμε  με τα απλά και καθημερινά.

Αν θυμάμαι καλά,  μεταξύ των άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ  έπεσε επειδή δεν κατάφερε να βοηθήσει την καθημερινότητα των  πολιτών. Άλλαξε  ή δείχνει να αλλάζει κάτι για την ώρα;

Τροφή για σκέψη...

Κυριάκος Ζαράνης

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments