«Συγγνώμη απευθυνόμαστε σε ξένους»- Τα μπάνια του λαού, εδώ... τριγύρω

by Δημήτρης Κυριακού

Ξέρω τι σου την σπάει και φέτος το καλοκαίρι! Αυτό που και μένα μου τη σπάει συνέχεια εδώ και πολλά καλοκαίρια! Που σε ζαλίζουν διάφορα Media -με ή χωρίς σκοπιμότητα- για το... θαύμα του ελληνικού τουρισμού που και φέτος θα αποτελέσει την βαριά βιομηχανία μας. Εδώ γελάμε βέβαια γιατί οι μαύρες τρύπες του ελληνικού χρέους ακόμα κι αν αυτό εξυπηρετείται, δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε στ΄ αλήθεια το... live your myth in Greece. 

Μέχρι και πριν τη κρίση, έστω και μέσα στη πλαστή ευμάρεια, η μέση Ελληνική οικογένεια (ο μέσος όρος του παντρεμένου ζευγαριού με δυο παιδιά, τετραμελής οικογένεια), μπορούσε βάση των οικονομικών δεδομένων της τότε εποχής και του οικογενειακού της προϋπολογισμού να πάει τουλάχιστον- το λιγότερο- μια ολόκληρη εβδομάδα διακοπές σε ένα τουριστικό νησί και να περάσει καλά. Έφταναν τα φράγκα. Και για καλό ξενοδοχείο και για αγορές, και για βόλτες με τ΄ αμάξι (είτε το δικό της, είτε ενοικίαση από rent a car) και για διασκέδαση. 

Τώρα, η σκέψη του να πάρουμε τα μπογαλάκια μας και να πάμε ως μέση ελληνική οικογένεια στη Σαντορίνη, στη Πάρο, στη Ρόδο, στη Κρήτη, στη Σίφνο ρε αδελφέ μου, προκαλεί πανικό. Πλέον δεν μπορεί ο μέσος Έλληνας ούτε ΣΚ σε νησί να πάει, ακόμα και τη μονοήμερη σε έναν στεριανό κοντινό προορισμό από την Αθήνα τη σκέφτεται. 

Σε προσωπικό επίπεδο, βλέπω το κόστος που θέλεις ακόμα και για μια μονοήμερη μέχρι... Χαλκίδα ή Λουτράκι, τους πλέον κοντινούς προορισμούς από Αθήνα. Για βενζίνη θες τουλάχιστον 30 ευρώ, άλλα 30 στη καλύτερη περίπτωση για καφέ- φαγητό, συν καμιά δεκαριά ευρώ έξοδα διοδίων (με Αττική Οδό μέσα), 70 ευρώ συνολικά ΚΑΤ΄ ΕΛΑΧΙΣΤΟ για να πας μερικές ώρες μια βόλτα λίγο πιο έξω από τη πρωτεύουσα. 

Υπολογίστε λοιπόν τη συνολική δαπάνη όταν πρόκειται να μείνετε 5-6 μέρες σε ένα νησί. Έξοδα για καράβι (καλά για αεροπλάνο Αυγουστιάτικα θες μισό μισθό!), έξοδα για μετακινήσεις, έξοδα για ξενοδοχείο, για φαγώσιμα, για ψώνια! Ας μην δώσουμε τιμή. Κατάθλιψη.

Εάν ανήκεις στη πλειοψηφία που είσαι ένας μισθωτός χωρίς άλλους πόρους, απλά τέτοιες σκέψεις για διακοπές σε νησί στο φουλ των διακοπών είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός. Και κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδας στο στέρησαν αυτό το όνειρο, αυτό το μέχρι πρότινος κεκτημένο! 

Μετά τα κανάλια, οι εφημερίδες και μερικά sites, ευτυχώς όχι το δικό μας, προσπαθούν να σας πείσουν ότι η οικονομία απαλλάχθηκε από τα μνημόνια και έτσι αυξήθηκε με θαύμα η αγοραστική μας δύναμη! Σου λένε για τους celebrities που έσκασαν μύτη στη Μύκονο και κάτι έγινε! Στη Μύκονο της απόλυτης ανομίας και της ασυδοσίας που εκτός από το νταβατζιλίκι, το βλαχομπαρόκ πλέον- φτηνιάρικο life style, έχει φουλ αισχροκέρδεια όπως και κυνικές ομολογίες ιδιοκτητών εστιατορίων που προσφέρουν... χρυσά καλαμάρια και σαλάτες. Κάτι ξεγυρισμένα 800άρια ευρώ για κάτι που θα το βρεις αλλού με 50 ευρώ το πολύ!!! «Απευθυνόμαστε σε ξένους, sorry». Ρατσισμός εναντίον Ελλήνων τουριστών εντός Ελλάδας! So, live your myth in Greece. Περιμένοντας τα πακέτα της ανάπτυξης με βουτιές στο Μαύρο Λιθάρι. 

 

 

Δημήτρης Κυριακού

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments