Δυο μέτρα και δυο σταθμά...

by Δημήτρης Κυριακού

Εάν δεν έχεις κομματικού ή επιχειρηματικού τύπου εξαρτήσεις και αγκυλώσεις, ναι μπορείς να δεις καθαρά. Στη σελίδα μας εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουμε κριτική στα κακώς κείμενα της εξουσίας, όμως- και κατά τον ίδιον τρόπο- δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε ό,τι θετικό περνάει η νέα κυβέρνηση ως μέτρο που έχει καλό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Για την ώρα σε γενικές γραμμές- παρά τις μικροπαραφωνίες- τα μέτρα που φέρνει στη Βουλή (και μάλιστα ως κατεπείγοντα νομοσχέδια) η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη είναι προς όφελος μεγάλου μέρους της κοινωνίας, ιδίως της πλειοψηφούσης, εάν και χιλιοχτυπημένης από τη κρίση, μεσαίας τάξης. 

Οι 120 δόσεις για οφειλές, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους έως 20%, η θέσπιση 13ης σύνταξης σταθερά κάθε Δεκέμβριο δημιουργούν καλή ψυχολογία σε όλους, νοικοκυριά κυρίως αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (24% φορολογία από το 2020) και το επίδομα 2000 για κάθε παιδί που γεννιέται, είναι μέτρα ανακούφισης και προοπτικής. Ταυτόχρονα δε, αποδομούν τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα ασκήσει η κυβέρνηση. Συγκριτικά (γιατί τα πάντα είναι συγκρίσιμα- πως αλλιώς;) με τα πεπραγμένα της τότε νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, τα πράγματα είναι πιο απτά, καλύτερα. Γιατί οι τωρινοί κυβερνώντες υποσχέθηκαν λίγα και κάνουν πράξη γρήγορα αρκετά, ενώ οι προηγούμενοι, υποσχέθηκαν εξ΄ αρχής τον ουρανό με τ΄ άστρα στους πάντες και έκαναν λίγα ψάχνοντας χίλιες δυο σοβαρές ή όχι και τόσο σοβαρές δικαιολογίες. 

Για φανταστείτε όμως να έφερναν όλα τα προαναφερθέντα θετικά μέτρα αυτοί όταν ανέλαβαν την εξουσία, τι θα έλεγαν! Θα απαιτούσαν να τους δοξάσουμε! Φοβάμαι ότι τελικά από τη νέα θέση που κατέχουν, κρίνουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά... Δεν είμαι καθόλου σίγουρος εάν θα εφαρμόσουν μια συναινετική αντιπολίτευση υπερψηφίζοντας θετικά μέτρα. Μάλλον μόνο θα καταψηφίζουν...

Όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν γιατί η αλήθεια στο εξής στα ελληνικά πολιτικά πράγματα είναι το υπέρτατο κριτήριο. Η μόνη αξιόπιστη αξιολόγηση των πολιτών πάνω σε πεπραγμένα του (κάθε) κυβερνώντος κόμματος.

Μέχρι στιγμής λοιπόν στο σύνολο, γιατί αυτό κρίνεται και έτσι είναι δίκαιο να κρίνουμε, οι κινήσεις του επιτελείου του Κ. Μητσοτάκη είναι θετικές.

Μετά το καλοκαίρι η κυβέρνηση θα κριθεί για το πως θα διαχειριστεί ένα new deal με τους δανειστές οι οποίοι παρότι δεν κάνουν σουλάτσα πλέον στα υπουργεία, είναι ακόμα εδώ και... επιτηρούν από μακριά... Όλα είναι μπροστά μας. Ας ευχηθούμε το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα.

 

Δημήτρης Κυριακού

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments