Ανθρωπιστές ναι. Ξέφραγο αμπέλι όχι

by Δημήτρης Κυριακού

Με ικανοποίηση διαβάζω ότι η κυβέρνηση εξετάζει και μελετά ένα νέο σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Ενός ζητήματος όπου η προηγούμενη κυβέρνηση διατεινόταν ότι έκανε τα πάντα και στην ουσία πρόσφυγες ζούσαν μέσα σε μερικά τραγικά hot spots όπως η Μόρια.

Νομίζω ότι είναι η ώρα τώρα η κατάλληλη να προστατέψουμε τα σύνορά μας. Όχι μέσα από ένα εθνικιστικό πρίσμα του τύπου «τα κλείνω όλα, άστους να πνιγούν», ούτε όμως στη… λογική ΣΥΡΙΖΑ «εμπάτε σκύλοι αλέστε» χωρίς όρους και όρια. Μια λογική του «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», τι θυμήθηκα τώρα…

Η λογική επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους, χορήγηση ασύλου και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους αποδεδειγμένα από πειστήρια κατατρεγμένους και όλοι αυτοί που έρχονται από Τουρκία με… όπλα και άλλα επικίνδυνα, δρόμο πίσω. Σύλληψη και μέσα από διαδικασίες νόμιμες, έξω από τη χώρα. Απλά, λογικά, κάθετα, ξάστερα. Η παρέκκλιση είτε προς το ένα άκρο, είτε προς το άλλο άκρο δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στον τόπο. Σε λειτουργικό αλλά και επίπεδο εντυπώσεων.

Η φύλαξη των συνόρων πρέπει να ενισχυθεί από αστυνομία, λιμενικό και στρατό. Αυτό είναι κάτι που το θεωρώ αυτονόητο προσωπικά.

Ερώτημα παραμένει και το τι πράττει τελικά η Frontex. Άλλοτε βοηθάει, όπως τις προάλλες που εντόπισε από αέρος σωστική λέμβο με μετανάστες και άλλοτε ποιεί την νήσσαν.

Τους άθλιους δουλέμπορους από απέναντι πάντως που κάνουν μπαλάκι διάφορους άτυχους είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις γιατί εκβιάζουν. Τουλάχιστον διάφορα εγκληματικά στοιχεία που σου στέλνουν στα νησιά, να τα πακετάρεις και να τα στέλνεις πίσω, σε αυτούς… Τουλάχιστον…

Είδατε, για Ευρώπη δεν είπα τίποτα. Καθείς με το επίπεδο αλληλεγγύης που τελικά διαθέτει…

 

Δημήτρης Κυριακού

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments