Η κοινωνία θέλει απαντήσεις και κρυστάλλινες αποδείξεις για όλα

by Δημήτρης Κυριακού

Με αφορμή το σκάνδαλο Novartis και τις αιτιάσεις που προβάλλουν οι κατηγορούμενοι πολιτικοί- ή φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αυτή- ότι δηλαδή υπήρξε μηχανορραφία σε πολιτικό αλλά και δικαστικό επίπεδο από συγκεκριμένα πρόσωπα κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων (αυτών που τα ονόματά τους βρίσκονται στη λίστα), τίθενται δυο καίρια ερωτήματα που αν απαντηθούν βασιζόμενα σε αποδείξεις και πειστήρια, αυτόματα λύνουν το κουβάρι της υπόθεσης και το όλο μυστήριο.

Ερώτημα πρώτο: Είναι ή όχι ένοχοι πρώην υπουργοί που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία από την εταιρία και παράβαση καθήκοντος; Αυτό θα το ξέρουμε μόνο εάν η υπόθεση πάει σε προανακριτικές και στις Δικαστικές αίθουσες, πράγμα όχι και τόσο πιθανό από πολλές απόψεις.

Ερώτημα δεύτερο: Οι άνθρωποι που ανακίνησαν το όλο κατά τη κρίση τους σκάνδαλο επί των ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και «έδειξαν» συγκεκριμένα πρόσωπα ως ενόχους, έδρασαν νομίμως και σύμφωνα αυστηρά με τις επιταγές του νόμου και μόνο ή έπαιξαν και άλλον ρόλο; Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι μερικά από τα πρόσωπα που κατηγορούνται υπέβαλλαν μήνυση για κατάχρηση εξουσίας- μεταξύ άλλων- στους ανωτέρω. 

Όλα αυτά δημιουργούν σκιές, σκιές που πρέπει όλοι οι Θεσμοί της Δημοκρατίας με πλήρη λειτουργία και διαδικασίες να ξεδιαλύνουν. Από όλα αυτά τι συμπέρασμα προκύπτει; Ότι είναι πιθανή η παραβίαση της ανεξαρτησίας των Θεσμών (σίγουρα όχι απίθανη) και ότι επί ημερών της κάθε κυβέρνησης ανοίγουν διάφορες υποθέσεις με στόχο την απέναντι πλευρά (πρώην κυβέρνηση) πάντα με άρμα, οδηγό ή αλλιώς πρόσχημα τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Η κοινωνία όμως έχει την αίσθηση ότι χρόνια τώρα δεν αποδίδεται πραγματική Δικαιοσύνη σε τεράστια σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας και ταλάνισαν τη πολιτική και οικονομικη ζωή του τόπου εδώ και 20 χρόνια. Στην καλύτερη, απλά βρέθηκαν μερικά εξιλαστήρια θύματα και έκλεισαν οι υποθέσεις. Μεγάλα σκάνδαλα δεν έφτασαν σε βάθος ως προς τη πλήρη διερεύνησή τους και έτσι έμειναν αναπάντητα στον κόσμο ερωτήματα. 

Επομένως συμπερασματικά και την ώρα που η χώρα μετά από τρομερό κόπο αρχίζει και βιώνει μια άνοδο, είναι η ώρα αυτή η κατάλληλη και αναγκαία ώστε όλοι οι δημοκρατικοί Θεσμοί (Βουλή, Κυβέρνηση, Δικαστήρια) αλλά και τα ΜΜΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με γνώμονα μόνο τη Δικαιοσύνη και το καλό του τόπου και τίποτα άλλο, ώστε να προχωρήσουμε ενισχυμένοι και αξιόπιστοι στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Η κοινωνία θέλει απαντήσεις και κρυστάλλινες αποδείξεις για όλα για να πάμε πραγματικά μόνο μπροστά.

 

Δημήτρης Κυριακού

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments