Χατζηδάκης: Συστημικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία η ΔΕΗ

by Γιάννης Διαμάντης

Στις ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση της εταιρείας, στις κινήσεις που σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση και στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αρχικά, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «αν δεν υπάρχει ΔΕΗ δεν υπάρχει χώρα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και εδώ και στην κοινωνία και στις Βρυξέλλες. Κάνουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε όρθιο τον πυλώνα της ενέργειας και τον πυλώνα της εθνικής οικονομίας».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει εως τις 24 Σεπτεμβρίου να αποφύγουμε επίσημη παρατήρηση από τον ελεγκτή. Αν γίνει παρατήρηση θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες καταγγελίας δανείων. Μες απλά λόγια θα δημιουργηθεί συστημικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία», διαβεβαιώνοντας «την Βουλή, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τους επενδυτές ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα πάρει όλα τα απαραίτητά μέτρα για να μην συμβεί αυτό». 

Ακόμα, σημείωσε πως «υπάρχει τμήμα ΜΜΕ και πολιτικού συστήματος που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπερβάλλει και δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση. Το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκ ευρώ, το 2018 κατέγραψε ζημιές 903 εκ ευρώ. Τα 90 εκατ. ευρώ κέρδη έγιναν 903 εκατ ευρώ ζημιές. Την ίδια περίοδο η μετοχή της έχασε το 83% της αξίας της στο Χρηματιστήριο. Οι επενδύσεις στο δίκτυο της ΔΕΗ το 2018 μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το 2012, και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις υλικών που απαιτούνται για επισκευές και συντήρηση του δικτύου. 

Ο στόλος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι πεπαλαιωμένος, ενώ ο κορμός των λιγνιτικών μονάδων σε κάποιο βαθμό είναι από προβληματικός έως πολύ προβληματικός. Η ΔΕΗ έχει μείνει δραματικά πίσω και στη μάχη της «καθαρής ενέργειας» καθώς το ποσοστό της στις ΑΠΕ δεν ξεπερνά το 3% της συνολικής αγοράς. Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που συμβαίνει».
 
Αναφορικά με την κρισιμότητα της κατάστασης, ο ΥΠΕΝ είπε τα εξής: «Εως τις 24 Σεπτεμβρίου που θα βγει η νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή, θα πρέπει ο ελεγκτής να μην θεωρήσει την εταιρεία μη βιώσιμη... 
Στις 24 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ και η χώρα θα βρισκόταν απέναντι σε δραματικές συνέπειες. Ο ορκωτός λογιστής θα έκανε σημείωση για την βιωσιμότητα της επιχείρησης και θα ζητούσε ο ίδιος βίαια μέτρα. Η μετοχή θα πήγαινε σε αναστολή στο χρηματιστήριο. Οι τράπεζες θα επηρεάζονταν αρνητικά από το κοκκίνισμα των δανείων και συνολικά η ελληνική οικονομία λόγω του προβλήματος ΔΕΗ θα βρισκόταν σε απίστευτη περιδίνηση. Θα μπορούσα να κερδίσω στον τιτανικό λαϊκισμού ακόμα 25 ημέρες χωρίς να παίρνω κανένα μέτρο. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε στην χώρα αν δεν λαμβάναμε μέτρα. Αυτή είναι η κατεύθυνση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που θέλει να κυβερνά και όχι να κάνει δημόσιες σχέσεις. Μπροστά σε αυτή τη απίστευτη κατάσταση προσπαθούμε να πράξουμε το αυτονόητο και ζητάμε από όλους να βάλουν πλάτη. Πρώτοι βάζει πλάτη η κυβέρνηση. Ξέρω ότι γίνομαι δυσάρεστος. Το ζητούμενο όμως είναι να είμαστε χρήσιμοι».
 
Αναφερόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης την κατηγόρησε για εγκατάλειψη του σχεδίου της « μικρής ΔΕΗ». «Δεν εκπονήθηκε από εμένα. Εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά και τον τότε αρμόδιο υπουργό τον κ. Μανιάτη. Ηταν ένα καλό σχέδιο με το οποίο μέσω της ιδιωτικοποίησης του 1/3 της εταιρείας, η ΔΕΗ θα έβαζε στα ταμεία της 1,5-2 δις ευρώ – κατ εξαίρεση της συμφωνίας με τους δανειστές που έλεγαν ότι τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις πάνε για αποπληρωμή χρέους - , ενώ παράλληλα θα άνοιγε και η αγορά λιανικής και θα έπαυε η εκκρεμότητα έναντι της Κομισιόν ως προς τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Με τα χρήματα αυτά η εταιρεία θα ενίσχυε την ρευστότητά της, θα συντηρούσε το δίκτυό της και θα επένδυε στις ΑΠΕ. Το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε.

Στην θέση αυτού του σχεδίου έγινε κάτι αδιανόητο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ κατά 66%. Στον ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση 49%. Στην ΔΕΗ υπήρχε φόβος μη χαρακτηριστεί η κυβέρνηση νεοφιλελέυθερη. Υποστήριξε θεωρητικά το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας. Για να δουμε τελικά αν το έκανε. Σε συμφωνία με την Τρόικα δρομολόγησε την… δωρεάν «ιδιωτικοποίηση» της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς λιανικής, συμφώνησε με την τρόικα την μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας από το 90% στο 50% έως το τέλος του 2019 χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα ! Είναι η πρώτη δωρεάν ιδιωτικοποίηση στα παγκόσμια χρονικά».
 
Τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι δεν τίθεται θέμα «καλής» και «κακής» ΔΕΗ.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments