ΕΡΓΑΝΗ: Περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις τον Αύγουστο

by Γιάννης Διαμάντης

Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των προσλήψεων σε σύγκριση μ' εκείνον των απολύσεων κατά τον μήνα Αύγουστο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο έγιναν 195.425 αναγγελίες πρόσληψης έναντι 192.311 απολύσεων. 

Ειδικότερα, οι περισσότερες εκ των απολύσεων έγιναν με καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ταυτόχρονα, και τον Αύγουστο η μερική απασχόληση κυριάρχησε σε σύγκριση με την πλήρη, καθώς το 56,91% ήταν μερικής απασχόλησης, ενώ το 43,91% ήταν πλήρους απασχόλησης. Το ίδιο ποσοστό για το διάστημα Ιανουαρίου-οκτωβρίου είναι στο 52,71% για τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης, ενώ το 47,29% για τις αντίστοιχες πλήρους απασχόλησης.

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε στα στοιχεία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Το ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης (+3.111) για το μήνα Αύγουστο του 2019 -το καλύτερο από το 2014- συνδυαστικά με την υψηλότερη επίδοση οκταμήνου ταυτίζεται με τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί επιβεβαίωση της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος που έχει επέλθει. Διαψεύδει όσους επιχειρηματολογούσαν ότι η απόσυρση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα έφερνε μεγάλο κύμα απολύσεων και κατάρρευση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα, το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα του Αυγούστου λειτούργησε υπέρ των εργαζομένων καθώς οι προσλήψεις αυξήθηκαν. Τα ποιοτικά στοιχεία της Εργάνη δείχνουν, μάλιστα, ότι οι απολύσεις Αυγούστου 2019 είναι ευδιάκριτα λιγότερες από τις απολύσεις του ίδιου μήνα για το έτος 2018, καταρρίπτοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί του αντιθέτου».

Σχετικά με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ο κ. Βρούτσης σημείωσε τα εξής:
 
«Παραμένουν στις νέες προσλήψεις τα έντονα χαρακτηριστικά της επικυριαρχίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως αυτές ξεκίνησαν στις αρχές του 2015. Γι’ αυτό το λόγο, το αμέσως προσεχές διάστημα θα αναπτυχθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε μία προσπάθεια να αντιστρέψουμε και αυτόν τον δείκτη και να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας. Θυμίζουμε ότι το 2013 με την γενναία απόφαση του προστίμου των 10.500 ευρώ καταφέραμε και δώσαμε ισχυρό χτύπημα στην αδήλωτη εργασία. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιβολή αυτού του προστίμου, παρόλο που ήταν επώδυνο, έφερε θετικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας και κυρίως της αδήλωτης εργασίας καθώς από τον Φεβρουάριο του 2013 που την παραλάβαμε στο 42,5%, σήμερα έχει υποχωρήσει στο 10%».

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments