ΕΛΣΤΑΤ: Στο 4,3% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

by Γιάννης Διαμάντης

Στο 4,3% διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για πλεόνασμα 4,4%.

Κατόπιν, το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε σε 184,714 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 334,721 δις ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε 181,2% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέτρηση των δημοσιονομικών μεγεθών γίνεται βάσει των κανονισμών της Eurostat. Χαρακτηριστικά, ο οργανισμός αναφέρει ότι «μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ).

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια».

 

 

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments