Κ. Χατζηδάκης: «Συνασπισμός νομιμότητας» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή της Ελλάδας

by Γιάννης Διαμάντης

Την σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στις συμμαχίες που οικοδομούνται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εξήρε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑÏ 100,3, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε, αρχικά, ότι οι συμφωνίες που πρόκειται να εφαρμοστούν δημιουργούν «ένα συνασπισμό νομιμότητας και συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο», εντάσσοντας όχι μόνο την συμφωνία για τον αγωγό East Med, όπως επίσης τον τερματικό σταθμό LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Αναλύοντας τα συγκεκριμένα projects, ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως «έχουν πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, ενσωματώνουν συγκεκριμένα μηνύματα, δεν είναι θεωρίες. Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι η χώρα έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έχει κύρος, έχει παρουσία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε την Τουρκία στο τσεπάκι μας και μπορούμε να εξαλείψουμε τα προβλήματα με μαγικό τρόπο, Όμως αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας καθώς και το γεγονός ότι είμαστε μέλος διεθνών συμμαχιών προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά. Και προς την Τουρκία στρεφόμαστε και λέμε ότι δεν αξίζουν στους λαούς μας πολιτικές που μας ωθούν προς τα πίσω ενώ μπορούμε να ζήσουμε σε μια περίοδο ειρήνης και συνεργασίας».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να περιγράψει τους στόχους της Ελλάδας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Θέλουμε να μετατραπεί η νοτιοανατολική Μεσόγειος σε μία ζώνη συνεργασίας, οικονομικής πρωτίστως, προς όφελος όλων των λαών», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, κάνοντας ειδική μνεία στην διεξαγωγή του East Med Gas Forum στο Κάιρο στις 15-16 Ιανουαρίου. «Πρόκειται για το φόρουμ για το φυσικό αέριο της νοτιοανατολικής Μεσογείου που τείνει να μετατραπεί σε έναν οργανισμό συνεργασίας σε μόνιμη βάση. Σε αυτό συμμετέχουν εκτός από την Αίγυπτο η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Συμμετέχουν δηλαδή ταυτοχρόνως κράτη τα οποία είχαν -και εξακολουθούν να έχουν- διαφορές μεταξύ τους, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι πρέπει σιγά - σιγά να βάλουμε τις διαφορές στην άκρη και να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που απευθύνουμε και στην Τουρκία, διότι υπενθυμίζω ότι ο κ. Ερντογάν πριν από περίπου 15 ημέρες είπε ότι αυτός ο αγωγός (σ.σ. ο East Med) δεν μπορεί να προχωρήσει διότι θα τον εμποδίσει».

Με την υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med σε λίγες μέρες «στέλνουμε ένα μήνυμα δεν θα έλεγα εναντίον της Τουρκίας αλλά υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και υπέρ της συνεργασίας, το οποίο όμως έχει και ένα στοιχείο αποφασιστικότητας, αποφασιστικής υποστήριξης της νομιμότητας. Και νομίζω ότι κι η Τουρκία πρέπει να το αντιληφθεί αυτό».

Σχετικά με την συμμετοχή της Ιταλίας στο πρόγραμμα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ρώμη «είναι ανοιχτή για να ακολουθήσει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, καθώς είναι θετική επί της αρχής, αλλά έχει κάποια ζητήματα εσωτερικής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Έχει άλλωστε συμφωνήσει στην χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ΕΕ προκαταρκτικών μελετών για τον East Med».

Τέλος, αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ, ο ΥΠΕΝ παρέπεμψε στην παρουσία του Αμερικανού Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ τον περασμένο Αύγουστο.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments