Ο ΠτΔ- διαχρονικά- πρέπει να εμπνέει όλους τους Έλληνες

by Δημήτρης Κυριακού

Μπαίνουμε σιγά σιγά στη χρονική περίοδο όπου ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει και θα εισηγηθεί τον επόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αυτό το θέμα κάθε πέντε χρόνια αποτελεί από μόνο του μια δύσκολη και σοβαρή εξίσωση για το πολιτικό σύστημα και για την ίδια την χώρα γενικότερα. Ανέκαθεν ο εκάστοτε Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για τα υποψήφια πρόσωπα που θα βρεθούν στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Τα κριτήρια επιλογής πολλά. Ένα από τα πλέον κύρια είναι το να απολαμβάνει το πρόσωπο που είναι υποψήφιο, τον σεβασμό και την εκτίμηση, όχι μόνο των περισσότερων πολιτικών παρατάξεων, αλλά και του συνόλου σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας.

Κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, εισηγείται τα δικά του πρόσωπα. Δεν θα σχολιάσω τα ονόματα που ακούγονται, ίσως γιατί η απάντηση θεωρείται προφανής. Αυτό όμως που οφείλω ως ενεργός πολίτης και ως δημοσιογράφος να επισημάνω, είναι ότι είναι ανάγκη η επιλογή του κ. Μητσοτάκη για τον νέο Πρόεδρο να έχει αυτό το χαρακτηριστικό που προανέφερα.

Ένας Πρόεδρος που όχι μόνο θα έχει γνώσεις της πολιτικής, αλλά και της γεωπολιτικής κατάστασης. Επομένως πέρα από την ζητούμενη εμπειρία σε θέματα διπλωματίας, πάνω από όλα είναι απαραίτητο να έχει να επιδείξει ένα παρελθόν αγωνιστικής δράσης σχετικά με τα πλέον σοβαρά για την ίδια την ύπαρξη του τόπου θέματα, δηλαδή τα εθνικά.

Να αναφέρω ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό, προτιμούσα έναν μη πολιτικό Πρόεδρο, με υψηλό Πανεπιστημιακό και επιστημονικό κύρος, αλλά μας… πρόλαβε η Τουρκία. Οι συνθήκες σήμερα σίγουρα είναι ειδικές...

Κατά την άποψή μου, από όλα αυτά τα άτομα που ακούγονται μέχρι σήμερα (υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα κατάλληλα φυσικά, που δεν έχει ακουστεί το όνομά τους), ο μόνος που διαθέτει σαφώς αυτό το χαρακτηριστικό είναι ο Κώστας Καραμανλής. Ένας άνθρωπος που έβαλε στα εθνικά θέματα κόκκινες γραμμές. Φυσικά κανείς δεν είναι τέλειος, αφού έχει ευθύνες η κυβέρνησή του σε οικονομικό επίπεδο κατά την πενταετή άσκηση εξουσίας της. Όμως θεωρώ ότι είναι πιο συμπαθής στην πλειοψηφία της κοινωνίας, σε σχέση με άλλους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής κατά τη προηγούμενη 25ετια. Κι αυτό λόγω κυρίως της σθεναρής στάσης του στα εθνικά θέματα.

Το απόλυτο κριτήριο επομένως θεωρώ πως είναι ένας Πρόεδρος με ισχυρή προσωπικότητα ο οποίος μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το εθνικό φρόνημα.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, η Τουρκία και ο Ερντογάν, έχουν προαναγγείλει… επικίνδυνες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο (δεν αποκλείεται και στο Αιγαίο), μετά τις γιορτές. 

ΑΥΤΟ είναι το ΠΙΟ σοβαρό. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και οι προοπτικές της, έπονται. Γιατί ένα απευκταίο σοβαρό θερμό επεισόδιο με τους γείτονες- κατόπιν απόφασης της άφρονας ηγεσία τους- θα επηρεάσει αρνητικά τα πάντα, όπως είναι κατανοητό.

Επομένως, χρειάζεται ένας Πρόεδρος που θα είναι έτοιμος καθόλα για δύσκολες καταστάσεις. Ένας εγγυητής για τα εύκολα, αλλά περισσότερο για τα δύσκολα. Εξάλλου και από θεσμικής πλευράς, το κύρος του Θεσμού πρέπει να παραμείνει αλώβητο, ή ακόμα καλύτερα, να ενισχυθεί.

 

Δημήτρης Κυριακού