Η μνήμη οδηγός του σήμερα

by Γιάννης Διαμάντης

Συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την επέτειο της απελευθέρωσης του κολαστηρίου του Άουσβιτς.

Ενός στρατοπέδου που συμβολίζει την βαρβαρότητα, την φρίκη, τον πόνο και την δυστυχία. Ενός τόπου στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο.

Η 75η επέτειος από την απελευθέρωση του πολωνικού στρατοπέδου εξόντωσης των Ναζί αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Γερμανία (SPD) με καταγωγή από την Σενεγάλη, Καραμπά Νιαμπί, δέχθηκε απειλητικό μήνυμα σε ηλεκτρονική μορφή, που έκλεινε με την φράση «Χάιλ Χίτλερ».

Παράλληλα, λίγους μήνες νωρίτερα το μέλος των Χριστιανοδημοκρατών στην ίδια χώρα, Βάλτερ Λίμπκε, δέχθηκε παρόμοιες απειλές, ενώ στελέχη και άλλων κομμάτων στην χώρα έχουν καταγγείλει απειλές από νεοναζιστικές οργανώσεις.

Τα προαναφερθέντα περιστατικά μόνο απαρατήρητα δεν πρέπει να περάσουν.

Η μάχη απέναντι στο Ναζισμό και στα όσα πρεσβεύει είναι διαρκής και διεθνής. Για να μην τροφοδοτηθεί ξανά, οφείλουμε να αφήσουμε την λήθη στο περιθώριο.

ΥΓ. Στο βιβλίο «ΟΧΙ ΕΓΩ» ο δημοσιογράφος και ιστορικός Γιόαχιμ Φεστ περιγράφει την παιδική του ηλικία ως υιού ενός αρνητή του Ναζισμού. Μια οικογένεια που βρέθηκε στο περιθώριο εξαιτίας της άρνησής της να αποδεχθεί τον ολοκληρωτισμό. Ένα βιβλίο που αξίζει να προστεθεί στις βιβλιοθήκες μας.

Ι. Διαμάντης

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments