ΗΠΑ-Δημοκρατικοί: Νίκη για τον Σάντερς στο Νιου Χάμσαϊρ

by Γιάννης Διαμάντης

Ο σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς είναι ο νικητής των προκριματικών εκλογών στην Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ για τους Δημοκρατικούς, με φόντο το χρίσμα του επικεφαλής για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2020.

Ο αριστερός γερουσιαστής ανήλθε στην πρώτη θέση με ποσοστό 25,8%, κερδίζοντας 9 αντιπροσώπους. Την δεύτερη θέση κατέλαβε ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα και νικητής στην Αϊόβα, Πιτ Μπάτιγκιγκ, το ποσοστό του οποίου έφτασε στο 24,4%, κερδίζοντας και εκείνος 9 αντιπροσώπους.

Πιο κάτω βρίσκεται η Έιμι Κλόμπουτσαρ με 19,8%, έχοντας αποσπάσει 6 αντιπροσώπους. Τέταρτη ήρθε η Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 9,3% και κανέναν αντιπρόσωπο, ενώ μόλις στην πέμπτη θέση είναι ο Τζο Μπάιντεν με 8,4% και κανένα αντιπρόσωπο.

Τόσο το αποτέλεσμα στην Αϊόβα όσο και στο Νιου Χάμσαϊρ δημιουργούν νέα δεδομένα. Ο βετεράνος Σάντερς φαίνεται να ανατρέπει τα προγνωστικά και να υποσκελίζει μέχρι στιγμής τον πρώην Αντιπρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν. 

Ταυτόχρονα, η μεγάλη έκπληξη ακούει στο όνομα Πιτ Μπάτιγκιγκ. Ο -δηλωμένος- gay υποψήφιος έχει καταλάβει τις δύο πρώτες θέσεις στις πρώτες δύο προκριματικές εκλογές. Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να διατηρήσει την δυναμική του και να συνεχίσει στην ίδια πορεία, φιλοδοξώντας να είναι εκείνος που θα αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογική διαδικασία αποτελεί πρόκληση για τους Δημοκρατικούς αναφορικά με την ταυτότητα του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές, καθώς ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν εκπροσωπούν την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ενώ ο Πιτ Μπάτιγκιγκ, ο Τζο Μπάιντεν και η Έιμι Κλόμπουτσαρ τοποθετούνται στο πολιτικό κέντρο.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments